Gaviál indický (Gavialis gangeticus)

15. března 2014 v 14:53 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Gaviál indický se původně vyskytoval v Pakistánu, Indii, Nepálu, Bangladéši a Barmu, ale v důsledku znečištění vody a mizení povodních biotopů se stali ohroženým druhem. Poslední volně žijící gaviáli můžeme najít v Nepálu, odhaduje se, že jejich celkový počet dosahuje dvěstě kusů.Dospělý gaviál indický dosahuje délky 3,5 až 7 metrů a váží 160 až 180 kilogramů. Hlavu má gaviál o délce až 130 centimetrů a je zakončena čelistmi, jejichž délka může být téměř jeden metr. Z nich vyrůstá přes sto velmi ostrých zubů, které jsou jejich hlavním nástrojem pro obstarávání potravy. Na vrcholu hlavy jsou posazeny vystouplé oči, což gaviálům umožňuje pozorovat okolí zpod hladiny vody i přesto že zbytek těla je ponořen.Oči má gaviál vytočeny do stran, takže přehlédne široký úhel bez otáčení hlavou. Jsou kryty šupinatými víčky a průhlednou blánou kterou gaviáli přetahují jako ochranu jsou-li ponořeni pod vodu. Dospělí samci mají na čenichu na konci horní čelisti chrupavčitý výrůstek zvaný ghara, který slouží i při dorozumívání zvířat jako rezonátor. Nohy gaviálů jsou málo vyvinuté a proto jsou na souši neobratní. Jsou však opatřeny plovacím kýlem a ploutevním lemem, díky čemuž výborně plavou. Napomáhá jim při tom i dlouhý ohebný ocas, který je zploštělý ze stran a shora lemovaný řadou dobře viditelných hrotitých šupin. Ocas dosahuje až poloviny délky celého těla a díky jeho příčným pohybům mohou gaviálové rychle plavat vpřed i obratně zatáčet.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama