Kůň Převalského (Equus przewalskii)

15. března 2014 v 14:30 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Dříve žil ve Střední Asie, v přírodě koncem 60. let 20.století byl vyhuben, zpětně vysazován od roku 1988 do rezervací Mongolska a Číny. Dnes žije volně v přírodě asi 450 koní Převalského. Délka těla 2-2,8 m, délka ocasu 0,9-1,1 m, výška v kohoutku 1,25-1,40 m, hmotnost 200-350 kg. Je jediným dnes žijícím druhem divokého koně. Pražská zoo vede od roku 1959 celosvětovou plemennou knihu, a podílela se i na jeho návratu do původní domoviny.Je zařazen na listinu ohrožených druhů zvířat IUCN. Žije ve stádech klisen s hříbaty, které vede vždy jeden dominantní hřebec. Před ostatními si své družky hájí kopáním a kousáním.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama