Levhart mandžuský (Panthera pardus orientalis)

15. března 2014 v 15:37 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Kriticky ohroženým poddruhem levharta skvrnitého, je levhart mandžuský, jinak také levhart amurský. Ze všech poddruhů levharta žije nejseverněji - v Rusku a při ruských hranicích s Čínou a Severní Koreou. V této oblasti se vyskytuje dohromady s tygry ussurijskými. Obývá husté nedotčené lesy, jejichž postupné mizení je jedním z hlavních důvodů jeho úhynu. Kvůli vymizení životního biotopu vyhynul už úplně například v oblasti korejského poloostrova a severovýchodní Číny. Dalšími závažnými problémy, které výrazně redukují počty těchto koček ve volné přírodě, je například ilegální lov, lesní požáry nebo rozvojové stavební projekty, které likvidují pro levharty přirozené životní prostředí. Momentálně tak patří k nejvzácnějším kočkovitým šelmám světa - podle odhadů zoologů žije ve volné přírodě posledních 40 jedinců tohoto druhu. Příliš početné nejsou tyto šelmy ani v zajetí. V zoologických zahradách jich žije zhruba 175.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama