Orangutan sumaterský (Pongo abelii)

15. března 2014 v 15:26 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Endemit orangutan sumaterský žije, jak už název napovídá, jen na indonéském ostrově Sumatra. Dorůstá výšky až 140 centimetrů a hmotnosti 90 kilogramů. Jsou charakterističtí dlouhou rezavou srstí. I u tohoto lidoopa je jedním z hlavních důvodů úhynu masivní odlesňování domovského ostrova, mimo nějž orangutani nemohou přežít. V současnosti těmto "lesním mužům" zůstává k životu už jen prales v národním parku Gunung Leuser. Aktuální počet orangutanů ve volné přírodě se odhaduje na dva až tři tisíce kusů. Patří tak ke kriticky ohroženým druhům bez velkých nadějí do budoucna.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama