Titi caquetenský (Callicebus caquetensis)

15. března 2014 v 14:43 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Poslední objev nového druhu opice má zcela nedávné datum, v odlehlé části amazonské džungle v kolumbijské provincii Caquetá letos zoologové objevili nový druh titiho (rod Callicebus), kterého pojmenovali podle provincie Callicebus caquetensis. A hned doporučili jeho zařazení do Červené knihy ohrožených zvířat do kategorie kriticky ohrožený druh.Titi caquetenský totiž žije v roztříštěné, zemědělsky využívané oblasti o rozloze necelých 100 km2, z čehož jeho skutečný domov zahrnuje sotva desetinu této plochy. Jeho početní stav odhadují na necelých 250 dospělých jedinců! Stejně jako ostatní titiové je i tento druh mnogamní - tj. vytváří trvalé páry.Většinou žije v rodinných skupinkách sestávajících z rodičů a jednoho až čtyř nedospělých mláďat různého věku. O novorozené mládě (rodí se jedno každý rok) se stará hlavně otec, který ho zpočátku nosí na zádech a matce ho půjčuje pouze na kojení. Titiové jsou výlučně býložraví, živí sepředevším ovocem, listím a částečně semeny.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama