Amazoňan portorický (Amazona vittata)

16. května 2016 v 22:48 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Bezesporu nejvzácnější amazoňan, kterému přímo hrozí vyhubení. Podle Wikipedie jich v roce 2006 žilo ve volné přírodě 34 až 40, v zajetí pak 143. Patří ke středně velkým amazoňanům, celkově je zelený, na spodní straně těla bledší až žlutavý. Peří na hlavě a krku má na konci černé lemování. Uzdička a čelní proužek jsou červené, nahé okruží okolo oka bílé, zobák žlutavě rohový. Oko má hnědé a běhák žlutavě hnědý. Dorůstá délky 29 cm a hmotnosti do 300 g.Divoká populace tohoto papouška žije výhradně na Portoriku a ostrovu Culebra. Existují dva poddruhy: amazoňan portorický větší (Amazona vittata vittata) a amazoňan portorický menší (Amazona vittata gracilipes). V sedmdesátých letech minulého století téměř vyhynul, v roce 1973 žilo ve volné přírodě pouhých 13 ptáků. Nejvíc je ohrožovaly hurikány a také používání pesticidů, kvůli kterým bylo mnoho jedinců neplodných. Proto byl zařazen na seznamy CITES a je přísně chráněn.Extrémně vzácný, snad až na výjimky není chován soukromými chovateli. Na Portoriku existuje chovné zařízení, které se specializuje na záchranu tohoto druhu. U nás byl sporadicky chovaný na přelomu 19. a 20. století, v současnosti patrně ne. Alespoň se jím žádný z českých chovatelů nechlubí.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama