Drop černohlavý (Ardeotis nigriceps)

16. května 2016 v 23:00 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Nejnovějším ptačím druhem, který byl právě do této kategorie zařazen, je jeden z největších ptáků světa, drop černohlavý (Ardeotis nigriceps), který žije v Indii a Pákistánu, je až metr vysoký a váží kolem 15 kg. Tito statní obři kdysi v početných hejnech obývali travnaté stepi Indie a Pákistánu, dnes se ale jejich populace smrskla na posledních asi 250 jedinců, kteří žijí roztroušeně v malých izolovaných ostrůvcích původního biotopu.Za jejich rychlý úbytek může především lov a ztráta jejich přirozeného prostředí. U tak velkého druhu, jako je tento drop, hraje roli i přelidnění krajiny, dropi potřebují k životu rozlehlé stepní prostory, z nichž je lidé v těchto hustě zalidněných státech vytlačili. Pokud se nestane nějaký zázrak nebo se nepodaří najít nějaký způsob jejich ochrany a soužití s lidmi, za deset let se zařadí na seznam vyhynulých druhů.
Drop černohlavý ovšem není jediný přibyvší kriticky ohrožený ptačí druh. Spolu s ním se nově na seznam dostal i vlhovec bahamský (Icterus northropi), krásný černožlutý pěvec z karibského ostrova Andros. Při nedávném průzkumu se ukázalo, že těchto vlhovců na ostrově zbývá necelých 180 jedinců. Tito ptáci hnízdí v korunách kokosových palem, které však na ostrově začaly náhle hynout a vlhovci tak rázem přišli o svá přirozená hnízdiště.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Jaké roční období právě je ?

Jaro
Léto
Podzim
Zima

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama