Lemur mongoz (Eulemur mongoz)

17. května 2016 v 23:24 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Lemur mongoz (Eulemur mongoz) je malý zástupce čeledi lemurovitých denních (Lemuridae) obývající suché lesy na Madagaskaru a na Komorských ostrovech. Jedná se o kriticky ohrožený druh.Je 30-35 cm dlouhý a váží mezi 1,1 až 1,6 kg. Ocas je dlouhý 45-48 cm. Má dlouhou, popelavě šedou srst, světlé břicho a rezavě zbarvený límec, ušní boltce téměř zcela skryté v srsti a na obličeji černé "brýle".U tohoto druhu je neobvyklé, že se jeho aktivita, denní a noční, mění podle období. Žije v rodinných skupinách tvořených jedním trvalým párem a několika mláďaty. Není příliš teritoriální a jednotlivá domácí území se často i překrývají, ale pokud se setká s jinou rodinnou skupinou, bývá často agresivní. Živí se především ovocem, květy, listy a nektarem. V České republice je chován pouze v ZOO Ostrava.




 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama