Makak jihomentawajský (Macaca pagensis)

10. května 2016 v 15:45 | Maty.tekk |  Nejvzácnější žvířata světa
Makak jihomentawajský je kriticky ohrožený druh primáta.Makak jihomentawajský se vyskytuje pouze na ostrově Mentawai u Sumatry, viz mapka. Rosah populace je cirka 7 jedinců na čtvereční kilometr. Samci tohoto primáta měří 45-55 cm, jejich hmotnost se odhaduje na 6-8 kg, samice jsou obyčejně menší a lehčí. Srst je hnědá, na ramenech a krku je světlejší a přechází až do okrové, nohy mají červenohnědé zbarvení. Ocas je oproti robustnímu tělu krátký, měří u samce asi 13-16 cm, u samice 10-13 cm. Makak jihomentawajský má jako všichni makakové lícní torby, do kterých si může uschovávat potravu a sežrat ji později. Skupinu opic tvoří 5 - 25 jedinců, z toho jeden vůdčí samec, samice a mláďata. Gravidita trvá 5 - 6 měsíců, poté se narodí jedno mládě. Pokud jde o samce, po dosažení pohlavní dospělosti opouští skupinu.Tento druh je dle IUCN kriticky ohrožený (CR). Nebezpečí představuje především klučení deštného lesa a lv. Počet jedinců se odhaduje na 2 100-3 700 jedinců. Makak jihomentawajský se zatím nevyskytuje v žádné chráněné oblasti, je však plánována ochrana oblasti Pagai, kde se tito primáti vyskytují.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama