Největší brouk - na délku 22 cm

11. července 2016 v 18:40 | Maty.tekk |  Svět zvířat
Pochází z Jižní Ameriky, přesněji Amazonie, kde je vázán na původní deštné pralesy a nikde jinde se ve volné přírodě nevyskytuje. Už samotný název ho předurčuje k prvenství ve velikosti, Titán obrovský (latinsky Titanus giganteus). Titán obrovský je brouk z čeledi tesaříkovitých a může dorůst až do délky 22 cm a jeho největší doložená váha činila 65 gramů.
Titán obrovský se objevuje pouze počátkem období dešťů a dospělý brouk je aktivní hlavně v noci. Ikdyž má Titán obrovský křídla, zřejmě s nimi může jen plachtit směrem dolů, díky své větší váze. Do vyšších výšek musí vylézt. Samečci se dobře loví světlem, které je přitahuje. Na samiččky to však nefunguje a i proto je jejich odchyt vtácnější.
Druh byl poprvé popsán v roce 1771 Carlem Linné, který čerpal pouze z kresby z d'Aubentonova díla z roku 1765. Jeho pozůstatky se ztratily a brouk upadl téměř v zapomění. V roce 1910 byl znovu objeven v rybím taludku německým lovcem orchidejí Wörnerem. První živý jedinec se do rukou entomologů dostal údajně až v roce 1958.





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama